Dr. Zafer Parlak, Kuleli Askeri Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Askeri liselerde İngilizce öğretmeni ve yönetici olarak çalıştı.
Öğrenme ve öğretme zamanla en büyük hobisine dönüştü ve “profesyonel öğrenci” oldu. “Eğitim düzenli olarak kendi cehaletimizi keşfetme sürecidir” sözü uyarınca öğrenmeyi ve öğretmeyi hayatında öncelikli hale getirdi. Bu süreçte önce iktisat, daha sonra da uluslararası ilişkiler alanında iki ayrı lisans eğitimi daha tamamladı. Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans yaptı. İkinci yüksek lisansını ve doktorasını Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Doktora sonrasında Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde dörder yıl; Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri-Edebiyatları ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde ise üç yıl yarı zamanlı öğretim üyesi olarak ders verdi.
Yaşar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün kurucuları arasında yer aldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde üç yıl çalıştıktan sonra yine İzmir’de görev aldığı üniversitede bölüm başkanlığını yaptığı Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünü kurdu. Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanlığı, sosyal sorumluluk ve engelli öğrenci birim koordinatörlüğü yaptı.
Yurtiçinde ve ABD’den Avusturya, Bosna-Hersek ve Lübnan’a uzanan bir coğrafyada çok sayıda kongre, konferans, sempozyuma konuşmacı olarak katıldı. Erasmus Akademisyen değişim programı çerçevesinde Polonya ve Romanya’da dersler verdi. 1991 ve 2003 yıllarında ABD, San Antonio, Defense Language Institute’de Dil Öğretiminin Yönetimi başlıklı eğitimleri aldı.
ATLAS Dergisi tarafından ABD’ye (Teksas, Oklahoma ve Arizona) Güneybatı Kızılderililerinin asimilasyon süreçleri ile ilgili araştırma yapmaya gönderildi. Apaçi, Cherokee, Yavapai ve Ak-Chin kabileleri ile birlikte rezervasyonlarda kaldı. Çalışmaları Mart 2007’de ATLAS’ta yayınlandı.
Gaziantep’in meşhur “gezen güzel, oturan gazel olur” sözü onu hayatı kitaplar dışında da tanımaya yöneltti. Hareket etmenin, bakış açısı değiştirmenin ve başka bakış açılarına açık olmanın insan hayatına getirdiği güzellik ve kalitenin farkında olduğu için öğrencilerini de buna teşvik etti. Çalıştığı eğitim kurumlarında fotoğrafçılık kulüpleri ve doğa sporları toplulukları kurdu, eğitmenlik ve danışmanlıklarını yaptı.
Lise yıllarından beri fotoğrafçılıkla uğraşan Dr. Parlak, doğa sporlarına, özellikle de dağ bisikletçiliği, doğa yürüyüşleri, yüzme, dalış ve yelkenciliğe öncelik vermekte, fırsat buldukça uzun süreli ve kamplı bisiklet turlarına ve doğa yürüyüşlerine katılmaktadır.
Kültürel ortamın bireysel ve toplumsal gelişimdeki rolü, kültürlerarası ilişkiler ve dilsel etkileşim, konularında araştırmalar yapmakta ve yazılar yazmakta, İzgören Akademi’de İletişimin 5 Anahtarı, Profesyonel Yönetim Becerileri, Raporlama Teknikleri, Takım Çalışması, Protokol Kuralları, Toplantı Yönetimi, Yazılı İletişim, Eğitimcinin Eğitimi, Zaman Yönetimi, Beden Dili ve Sunum Teknikleri başlıklarında eğitimler vermektedir. Ayrıca Parlak, mesleki kuruluşlara ek olarak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK), Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), Buğday Derneği, ve Türkiye Uğur Böcekleri Derneği üyesi ve lideridir. Bu kapsamda gönüllü eğitim ve hizmet vermektedir. İstinye Üniversitesinde Öğretim Üyesidir.