Gönüllü olduğunuzda hayatınızda ne değişir? Gönüllülük nedir sizin için? Aslında iyilikle, yardımseverlikle ilgili yazılacak ve sorulacak o kadar çok soru var ki! Gönüllülük aslına baktığımızda kelime anlamı itibari ile tamamen geniş bir içeriğe sahip yüzlerce tanımı yüzlerce açıklaması mevcut. Sözlük anlamını ele alırsak kişinin maddi veya manevi çıkar beklemeden ailesi ve yakın çevresinden başka hiç tanımadığı kişilerin hayat kalitelerini arttırmak veya toplumun yararına olan durum, davranış ve bir amaca ulaşmak için bir sivil toplum kuruluşu veya bireysel faaliyette bulunmasıdır şeklinde tanımlanır. Gönüllü olan kişiler edindikleri bilgi, beceri ve mesleki yetkinliklerini başkaları için harcayan kişiler olduğu gibi maddi olarak da başkalarının hayatında fark yaratmak onların içinde bulunduğu zorluklardan kurtulmalarına destek olan kişiler de olabilirler.
Gönüllü olan kişiler gönüllü faaliyetlerinden maddi bir kazanç elde etmeseler de çeşitli kazanımlar sağlarlar. Bu kazanımlar sonucunda elde ettikleri manevi haz kişileri daha çok iyilik yapmaya gönüllü faaliyetlerde bulunmaya iter. Kazanımlarına bakacak olursak
- Özgüven: İş hayatının zorluğunu tatmamış, iş anlamında tecrübe edinmemiş, çevresi ile kolay iletişim kuramayan kişiler Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışmaya başladıklarında diğer gönüllü ve alanında uzman bir ekiple çalışmaya başladıklarında kendilerine olan güvenleri yerine gelecek ve hayata bu tarz kurumlarda çalışmamış kişilere nazaran 1-0 önde başlayacaklardır.
- Ekip Ruhu: Takım çalışması hiç yapmamış gönüllüler, belli bir amaç belli bir plan doğrultusunda çalışma deneyimi elde edecekler kendilerine verilen hedefleri yerine getirebilmek için yeni sorumluluklar alacaklardır. Bu çalışmada onların liderlik ve önder olma vasıflarının gelişmesine yardımcı olacaktır.
- Toplumsal Statü; İçinde yaşadığı Ülke için çalışan gönüllüler her zaman başkaları için örnek teşkil edecektir. Diğer inşalar tarafından saygınlıkları artacak ve imrenilen insanlar olarak toplumun gözü önünde farklı değerlendirilecektir. Ancak şunu belirtmekte fayda var diğer insanların onu örnek göstermesi veya saygı duymaları kendilerini üstün görme hakkını asla vermez. Gönüllü insan her zaman alçak gönüllü olmaya devam edecektir.
- Yeni Bir dünya; aslında yenidünyadan kasıt yeni arkadaşlıklar yeni bir çevre edineceklerdir. Böylece kendisi gibi düşünen kendisi gibi amacı iyilik yapmak olan insanlarla aynı havayı soluyarak topluma karşı duyarlılığı içinde bulunduğu arkadaş çevresi ile orantılı artacaktır.
- Mutluluk ¸başkalarına yardım eden her insan ve bu faaliyetin içerisinde yer alan kişiler her zaman yaptıkları iyiliklerin sonucunu aldıkça manevi bir doygunluğa ulaşacaklardır.
Şunu özellikle belirtmekte fayda var. Gönüllü kuruluşlarda çalışan kişiler istediğim zaman mevcut sorumluluklarımı yerine getiririm istediğim zaman bu faaliyete katılırım düşüncesinde olmamalılar. Kimse gönüllü faaliyette bulunmaya zorlanamaz. Örneğin bir gönüllü seminer sözü verdiniz ama canınız istemedi gitmediniz yüzlerce insan, onlarca insan hatta bırakın bir tane insan bile sizi dinlemeye geldiyse o söz mutlaka tutulmalı bu hem insan olmanın bir sorumluluğu olduğu gibi yapılan işe de etki eder.
Bu sebepler bizler Uğur Böcekleri olarak her zaman sorumluluklarımızı yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz bir taş atacağız suya halka halka yayılmasını bekleyeceğiz. Bir adımla başlarsa yolculuk bir adımla da devam eder. Önemli olan istemek ve başarmaktır başkalarının hayatında fark yaratma mücadelesi.