Tülay Üstündağ – Öz Sevgi / sev’sene Ocak Ayı Teması

Bir bebeği sevmek …
Bir ağacı sevmek …
Bir köpeği sevmek …

İnsanı, bitkiyi, hayvanı ya da hepsini, bir arada ve bütün olarak sevmek. Ne anlamlı bir duygu! Nasıl büyük varsıllık!

Hepsi öz’den önce vardı. Öz’den sonra da olacak. Peki öz, özü sevmek ve öz sevgi nedir ki?

Bence öz demek bir insanın kendisi, benliği demek. Özüyle sözüyle bir insan derken anlatılan, tam da o kişinin varlığını yansıtmak değil mi?

Özü sevmek, kendini sevmek olmalı. Kendi gözlerinle bakınca yaşamın odağında olanı görmek. Kendim: “Ben! Beni başkalarından ayıran, başkalarına benzeten ya da başka yapan ne varsa o benim! Üstelik sadece bir “ömürlük!”

Peki öz sevgiyi nasıl tanımlayayım? Bana kalırsa öz sevgi, kişinin iki tarih arasındaki ömrünü sevmektir. Doğum ve ölüm, başlangıç ile bitiş, varlık ya da yokluk…

Zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal, bedensel vb. özelliklere farkındalık yaşanmış bir hayat bırakmanın yolu değil mi? Aklımıza gelenler, yapabildiklerimiz, hissettiklerimiz, paylaştıklarımız, yeterliklerimiz hayatımızı anlatmıyor mu?

İnsanın güçlü yanlarını bilmesi, eksiklerinin farkında olması ve yanlışlarını doğrulayarak yaşaması kanımca öz sevgidir. Düşerim, kalkarım, yürürüm, dururum, koşarım, bakarım ya da düşemem, kalkamam, yürüyemem, duramam, koşamam, bakamam demek tam da öz sevgi ile ilgili değil mi?

Tek başınayken ve kendinle baş başa kaldığında; halinle barışık, mutlu ve keyifli olmanın tadını bilmek kanımca yine öz sevgidir. İnsan özünü sevdikçe yaşama amacını, daha bağımsız ve özgür olmaya doğru evirebilir.

Ursula K. Le Guin “Yaşam bir yanıt değil, bir sorudur ve yanıtı siz, kendinizsiniz!” der. İşte öz sevginin karşılığı. Bir ömürlük “kendimize” biçtiğimiz değer neyse biz de oyuz işte. Başkalarına gösterdiğimiz sevgi, ilgi ve yakınlığı kendimize de göstermekte cömert davranıyorsak öz sevgiyi diri tutuyoruz demek olabilir.

Doğan Cüceloğlu “İnsan kendi özünü ne kadar erken fark ederse, kendisiyle ne kadar erken ilişki kurarsa o kadar yaşıyor demektir!” der. İnsanın öz sevgisi güçlü, dayanıklı ve yeterliyse hem kendisine, hem de başkalarına yararlı olabilir.

Özünü sevenin, başka özleri daha çok önemsediği, onlara karşı kendisini sorumlu hissettiği ve varlığını başkaları için de yararlı hale getirdiği gözlenen bir durum değil midir? İyi ki…

7 thoughts on “Tülay Üstündağ – Öz Sevgi / sev’sene Ocak Ayı Teması

  1. Hakkı gerçek sevenlere cümle alem kardeş gelir.

    ****************

    Bir ben var bende benden içeri

    Yunus Emre

    Hakkı seven özünü sever . Öz zaten odur. Yani sen osun .

    Sen kendini sevmezsen Hakkıda sevmemiş oluyorsun

    Onu sevmeyen mutlu olamaz

      1. Sevginin böylesine çok dile getirildiği ve üzerine şiirler yazılıp şarkıların söylendiği bir toplumda gerçek bir şey var ki , o da hakikaten sevgi açlığı içinde oluşumuzdur. Zira bize her şeyi sevmeyi öğretenler kendimizi sevmeyi ve beğenmeyi öğretemediler ya da yanlış öğrettiler. Bunun eksikliğini insani ilişkilerimizde hep hissediyor ve yaşıyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir