Yeni Bir Yıl Yeni Fırsatlar

2014 yılı Ocak ayı. Belki de tüm yılın en önemli ayı. Bir başlangıcı sembolize ederken bir önceki yılın özeti gibidir. Şirketlere bir bakın. Yılın ilk ayı nasıl da hummalı geçer. Yılsonu değerlendirmeleri, yılbaşı hedefleri derken şirketler ne ektik ne biçtik muhasebesi yapar, kendileriyle yüzleşirler. Peki ya bizler? Geçen bir yılın ardından arkamıza yaslanıp şöyle bir düşünmenin zamanı gelmedi mi sizce? Yoğun geçen bir iş temposunda düşünmeye vakit mi kalır, dediğinizi duyar gibiyim. İşte size fırsat! Yeni bir yıl diyerek kariyerinize göz atmak için ilk adımı atın.

Ben ne yapıyorum?

Yılın ilk ayı kendimizi değerlendirmemiz için ideal bir ay. Hem 2013 yılının değerlendirmesi hem de kariyerinizle ilgili genel sorgulamayı içeren bir öz değerlendirme ile yıla başlayın. Geçmişi değerlendirirken başarılı olduğunuz anları yakalamanın yanı sıra alınacak dersleri de not almanın tam zamanı. Neredeyim, nereye gidiyorum? Bunun için yıla sıkı bir listeyle başlamalı. Başarılarınız, geliştirdiğiniz yönleriniz, atılımlarınız, gelişim alanlarınız, hedefleriniz… Eksi hanenize yazdığınız her bir gelişim alanı için eylem planı oluşturun. Kişisel gelişiminize fayda sağlayacak bir kursa katılmak ya da kariyerinize katkısı olabilecek bir program öğrenmek gibi.

Özgeçmişinize göz gezdirin

Yıl içinde işiniz çeşitlenmiş ve zenginleşmiş olabilir, yürüttüğünüz artı bir proje iş tanımınıza eklenmiş veyahut farklı bir departmanda yeni bir görev üstlenmiş olabilirsiniz. Bu ve benzeri olumlu değişiklikleri yıl içerisinde cv güncelleme ile gündeme almadıysanız şimdi tam zamanı. Peki ya kariyer yolunuzda neredesiniz? Bu yol durağan mı gidiyor , hareketli mi? Oklar kariyerinizde değişikliği gösteriyorsa özgeçmişinizi revize etmenin zamanı gelmiş demektir.

Takibe alın

Çalışmak istediğiniz firmaların listesini çıkarın ve bu firmaları gündeminize alın. Firmalar hakkında referans alabileceğiniz kişileri düşünün ve not alın. Bildiğiniz üzere Facebook ve Linkedin gibi sosyal paylaşım platformları iletişim ağınızı genişletmeniz için kullanabileceğiniz etkili araçlar. Bağlantılarınızı kurun , açık pozisyonlar ve firmalar hakkında takipte kalın.

Özel hayat iş dengesi

Sadece işe yönelik hedefler mi? Planınızı sosyal hayatımızda ne istediğimizi de düşünerek şekillendirmeniz gerekecek. Aile kurmak, şehir değiştirmek, bebek sahibi olmak gibi hayatımıza yön veren değişikliklerin iş seçeneklerini de etkileyeceğini unutmayın.

Yöneticiyle konuşmanın tam zamanı

Çalıştığınız firmada kariyer yönetimi programı mevcut olmayabilir. Belki yıl içinde performansınızla ilgili geribildirim alamadınız ya da kariyerinizle ilgili yöneticinizle şeffaf bir konuşma yapma fırsatı bulamadınız. Öyleyse beklemeyin. Yeni yılın bu ilk ayında 2014 plan ve hedeflerinizi , beklentilerinizi yöneticinizle konuşun.

Küçük adımlarla başlamalı

Şansız bir kariyer dönemi geçirmiş ya da kariyerinizde tekrarlı bir döneme girmiş olabilirsiniz. İş değişikliği düşünmüş gerçekleştirememiş, terfi alamamış, hatayla sonuçlanan bir karara imza atmış olabilirsiniz. Bu gibi şanssız durumlarda kendinize olan güveninizi toparlayıp yeni başlangıçlar yapmak zor gelebilir. İlk aşamada küçük küçük adımlar atarak bu negatif havayı dağıtmak gerek. Peki ya nereden başlamalı? Kendinize kısa ve orta vadeli hedefler belirleyin. Yarım bıraktığınız ya da isteyip de bir nedenle başlayamadığımız eylemlerde bulunmanın tam zamanı. Yeni tanıştığınız bir profesyonelle kahve molası vermek, uzun zamandır ötelediğiniz bir etkinliğe katılmak, kütüphanenizde depolayıp da okumaya fırsat bulamadığınız kitaplardan birini elinize almak gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir